You are viewing kurobara14

babai 2014, welcome 2015

Jom imbau setahun ini dengan pantas. Aku pon tak tahu apa yang berlaku, sedar-sedar dah setahun. Aku cuba untuk mengunkit detik-detik yang besar atau pilihan-pilihan yang mencorakkan hidup aku. tapi mungkin hambar, sebab cerita syok sendiri tanpa gambar. haha

Januari
Masa ini masih lagi undergrad tahun akhir kos electrical and information science. Sibuk buat FYP design filter..hmm apa lagi ek? seijin shiki kohai tu jer kot. Dan kalau tak silap masa ini jugalah sibuk isi borang pinjaman MARA untuk sambung belajar master nanti. Abes sebulan.

Februari
Ni detik-detik busy sebagai final year student. Taip thesis dalam nihongo (walaupun saya sebenarnya kopas senpai punya hampir 80% fufufu) dan FYP presentation. Habis sahaja presentation, aku plan nak balik mesia, tapi terpaksa tukar tiket flight sebab nak kena uruskan pendaftaran sebagai master student. Nak kena isi borang itu dan ini, dan juga borang mohon minta kurang yuran kemasukan dan yuran semester. Yakin dan tawakal untuk bagi masa tangguhkan tiket flight dengan harapan akan dapat kurangkan la yuran-yuran itu nanti. Yelah, saya bukan lagi pelajar tajaan kerajaan lagi.

Sebab itu kengkadang aku mukatsuku gak lak dengan orang yang dapat scholar, tapi taknak belajar. itu satu. Dan satu lagi orang yang ryunen, kena potong sikit duit poket bising macam kena makan pasir, tidur bawah jambatan. Der~ Ok terluah perasaan lak.

Anyhow, lepas habis siap isi dan hantar borang, balik malaysia bersama-sama dengan orang. Naik MAS tu.

Mac
Target nak cuti 2 minggu saja, tapi tambah lagi seminggu sebab dapat panggilan interview MARA. Tukar flight lagi, airasia tapi. tukar je lah, dengan perasaan berharap akan dapat pinjaman MARA untuk memudahkan pembelajaran nanti. Oh. Satu lagi aku angin dengan mesia. Diorang kuarkan "KYUSHU UNIVERSITY" dari "TOP UNIVERSIIES" mengikut kaca mata diorang. Aku sendiri rasa geli hati, sebab orang jepun semua tahu apa itu "KYUSHU UNIVERSITY". btw, aku bukan nak mengecilkan mana-mana university lain, cuma aku tak puas hati pasal ranking kyudai ni dikeluarkan. Malas lah nak cerita kelebihan-kelebihan kyudai ni, lantak lah diorang.

Pasal interview itu, aku memang all-out. dan abah demam haritu, susah-susah hantar aku gi interview. so, aku rasa puas dan letakkan tawakal pada taqdir dan rezeki.

Pastu, balik jepun semula.
Semasa aku di mesia, kat jepun lak berlangsung sotsugyoshiki-aku kat mesia gi interview, dan AGM persatuan mesia fukuaka.

April
Kohai baru mai.
Tahun ini 3 orang kohai baru dan semua lelaki. Dah tua dah aku ni, ada 4 genarasi di bawah. haha. Selamat datang dan menempuh hari yang mencabar di Jepun.

Second AGM.
Ini pon aku tak puas hati. Mula-mula diorang ajak wat meeting untuk hanami, tetiba bubar balik jawatan yang lama tu buat yang baru. Dan, kohai nominated aku jadi pres. Sebab kohai itu yang nominated aku, aku terima jawatan pres dengan hati terbuka. Konsep syura. Bila engkau mencadangkan seseoarang memegang amanah, ibarat engkau berjanji akan bersama-sama akan membantu orang yang  engkau cadangkan untuk menjalankan amanah. Btw, bila aku sebut kohai diorang semua kawan aku dan aku tak anggap diorang sebagai kohai.

Hanami.
Macam biasa, cuma aku jadi pres. haha.

Mei
Result pinjaman MARA keluar.
Alhamdulillah, aku tak dapat. No komen. Masa ini, dah fikir-fikir untuk balik mesia. Tapi, ada sebab yang menyebabkan aku terus rasa nak stay. Kalau nak tahu,pas kahwen baru cite. fufufu

Taikai bola NishiNihon.
Biasalah, kitorang tak pernah pon merasa dapat medal kalau taikai bola. Tapi kalau futsal, hati-hati kami sangat garang. Auuummmm. Harimau selatan gituh haha

Jun
Result pengurangan yuran kemasukan telah keluar.
Tak dapat pengurangan tapi dapat tunda bayaran hingga akhir sem. Senang cite, bayar hujung bulan 9. Yuran kemasukan lebih kurang 280,000Yen. Sekali lagi, jiwa bergelora memilih jalan. Samada pulang sebelum akhir sem, dengan itu dapatlah save duit kahwen itu. Atau, teruskan perjuangan dan letakkan everything believe in Allah.

Lab bz macam biasa. bz deshita sebab kena wat measurement filter dan dapat tajuk baru-Antenna.

Julai
Ramadhan deshita.
Dan, result pengurangan yuran semester pon keluar.
Resultnya, alhadmulillah kena bayar separuh sahaja dari keseluruhan. lebih kurang 140,000Yen sahaja. Ada lah lagi duit untuk bernafas.

Ogos
Raya Aidilfitri. Raya di perantauan macam biasa. Tak semeriah macam malaysia, tapi dah biasa. Selama duduk jepun, sekali jer raya di mesia.

Lain-lain, bz dengan lab. dan final exam. Oh, result exam kali ni gempak gak la. ada A dengan B jer ahaha. power kan?? fufufu

Dan bulan ini juga, aku start baito sebagai orang di dapur kedai makan di jepun. Kedai apa biarlah rahsia.

September
Cuti musim panas, jalan-jalan sikit tenangkan jiwa. Jumpa kawan-kawan, ada yang memberi kata-kata semangat dan harapan. Ada juga yang suruh balik, dan beliau sangat faham situasi aku. hampir setengah beliau basuh otak aku suruh balik. Masih sempat lagi la nak selamatkan duit-duit yang banyak tu. Itu salah satu sebab. Tapi aku berkeras juga tak nak balik. Beliau mengalah dan berikan nasihat yang aku ingat sampai hari ini
"Hidup tanpa duit sangat mencabar dan susah. Pastu penat baito lagi. Orang lain baito sebab nak tambah duit, anep baito sebab nk hidup. Jangan kecil hati, merajuk, marah, dendam kalau ada orang yang tak faham keadaan kita. Dan betul-betul kuatkan tekad"

Samsung S3 rosak. Manalah nak cari duit beli nset baru. pening.

Akhir bulan, ada boshu scholarship dari HiroseZaidan bermula dari Oktober 2014 untuk ryugakusei satu jepun. "Isi je lah, ichio", hati kecil aku rasa sangat kerdil, pinjaman dari negara sendiri pon tak dapat apatah lagi negara orang haiz...

Oktober
Awal bulan, ada sinar harapan. Alhamdulillah, aku dapat suisen dari universiti untuk scholar HZ. Aku diberi masa 3 hari untuk mengisi semua borang, dan buat karangan. Alhamdulillah, akak ofis sangat supportive. Siap. Masa ini juga bz dengan lab memang tak putus2, makan tidur tak teratur, berat turun.
Hantar paper untuk konference di Korea .

Akhir bulan,
Dipanggil untuk interview scholar HZ di Tokyo. Oh, sebab nset aku rosak pihak sana tak dapat hubungi aku. Diorang kol support center suruh aku yang kol diorang. Beli tiket flight, jumaat pagi gerak ke tokyo. Interview petang.

Berita gembira.
Alhamdulillah tsuma Alhamdulillah.
Dapat scholarship HZ. 140,000Yen sebulan. Air mata bertakung di kelopak mata. Bermacam-macam perkara bermain di jiwa.

Paper untuk conference di korea pon accepted. "yeah, boleh gi korea"

November
Tak dapat gi Korea. Universitity taknak support sebab baru Master student. Policy department. Kecewa satu. tapi sensei bagi harapan lagi, suruh tulis paper tajuk yang sama isi yang berbeza kali ni hantar kat konferens yang lagi besar kat Amerika. Sebab tajuk aku sangat menarik, dan teori aku insyaAllah tepat. Harap dapat lah wat gi Amerika nanti ;)

Duit tak masuk-masuk lagi. Sabar. Ada rezeki, masuklah nanti.

Disember
Welcome party oleh HZ untuk budak-budak baru dapat scholar dia. Ini budaya jepun, aku tak suka. Mabuk minum arak, permepuan nyanyi nari joget. Semua nampak palsu dan hipokrit. Aku datang sebab nak duit sahaja.

Akhirnya selepas party itu, duit masuk. Lega, boleh bernafas seketika.

Azam baru.
InsyaAllah saya azam nak bernikah tahun ini.

Sekian.

良い年を

Selamat Hari Raya Aidilfitri.

Pernah terasa tersepit tak?
Tak kesihlah tersepit ibu jari di pintu ke, tersepit dalam tren bersesak nak pergi beraya diembassy ke atau tersepit antara dua tiga empat sepuluh seratus milion bilion pilihan?

Oh.
Tajuk selamat hari raya, tapi cerita pasal tersepit lak.

Masuk tahun ni aku da 3 tahun stret tak dapat beraya dengan family.
Perasaan?
Ibarat minum milo tak letak susu atau gula atau creamer.(btw, sila boikot nestle)
Minum tetap milo, tapi...

Sebab baru habis puasa setahun, maka barulah dapat ucap selamat hari raya.
Saja bagi feel raya gituh, aku dedikasikan lagu ni untuk semua peminat setia aku.

Sekali lagi,
Selamat Hari Raya
Maaf luaran dan dalaman.

Sila layan lagu raya ni ;)
Jumpa juga version piano.



p/s: dah jumpa peganti presiden malaysian community untuk akan datang, boleh dah lepas jawatan dan makan durian banyak-banyak pas ni hihi

May. 7th, 2014


aku mengerti tiada yang sempurna.
aku juga tidak sempurna,
tidak mencari yang sempurna.

َأَللهم أستخيرُكَ بعِلْمِكَ وَأَسْتَقدِرُكَ بِقدرَتِكَ
aku tidak mencari yang manis rupanya.
apatah lagi umurnya berapa, hartanya mana, keluarganya darah apa.

kian ku mengerti orang tua ku.
bukan tidak mengerti akan gejolak jiwaku,
cuma tahu aku masih tidak tahu.
apa yang penting bukan saling suka mahu.
tapi ke mana harus dituju.

hidup tidak dipenuhi madu,
mahupun hempedu.
kadangkala lembut bayu laut,
kadangkala perit hentakan badai.
masakan mobil di lautan,
masakan tongkang di daratan.

َأَللهم أستخيرُكَ بعِلْمِكَ وَأَسْتَقدِرُكَ بِقدرَتِكَ
aku tidak mencari yang manis rupanya.
apatah lagi umurnya berapa, hartanya mana, keluarganya darah apa.

tapi mengharap manusia yang celik matanya,
celik jiwa dan hatinya.
bukan dambakan gelakan tawa manja,
apatah lagi duduk selesa layanan istimewa,
semata-mata.

Syaitan memelangikan dosa-dosa,
nafsu mengindahkan angan-angan;
tapi Tuhan Maha Pengampun dosa-dosa,
mati mematikan angan-angan,
semoga iman memandu jalan.

ku jua pendosa,
pendosa sesama manusia.
ku mohon diampuni dosa,
dari diri manusia
jika ada dosa dan noda,
halalkan makan minum jua.

anggaplah ku telah mati,
kerana ku lebih suka tidak dikenali,
tidak disebut mahupun diingati.
biarlah waktu membawa diri,
ke mana yang ditulis Illahi

َأَللهم أستخيرُكَ بعِلْمِكَ وَأَسْتَقدِرُكَ بِقدرَتِكَ
aku tidak mencari yang manis rupanya.
apatah lagi umurnya berapa, hartanya mana, keluarganya darah apa

tamat

Mar. 31st, 2014

Tiga hari lepas-28-3-2014; baru sahaja selamat mendarat di haneda. keesokan harinya, naik flight lagi terus sampai fukuoka. Lebih kurang pukul 1000 tiba di rumah, goreng kepsi buat sarapan. pukul 1130 keluar rumah semula pergi Tosu outlet bersama kohai-kohai baru yang macam biasa akan cuak dengan senpai dia ni walaupun senpai ni sangat lah baik hati dan penyayang gituh....balik outlet, malam 1900 sampai 2100 bantai kaki orang main futsal. seyes terasa sangat berat untuk berlari dan membuat sepakan melepas geram ke adek-adek baru yang belum reti bahasa serta belum pandai baca udara dan memberi hormat abam-abam yang jenis:simpan dalam hati, jap lagi habis la ko. pas futsal, cam biasa joiful sampai pukul 12. balik rumah bajet nak tidoq, ade match pulak. tonton dan tidoq.

semalam-30-3-2014; bangun subuh kemudian goreng cucuq buat sarapan adek-adek yang luka-lebam dan pengsan setelah kepenatan seharian melayan abam-abam mereka. apa yang seronoknya goreng cucuq, bila cucuq da siap goreng aku da kenyang dan takmoh tengok cucuq lagi, silalah habeskan. barulah dapat lena sebentar mengumpul stamina semula untuk mengemas bilik yang carca-merba tak serupa bilik seekor homosapiens. buat pengetahuan diri sendiri juga, burung merpati dua sejoli suka melepak di luar branda bilik, walaupun da pasang jaring mereka dapat juga masuk. akibatnya, mesin basuh, lantai, baju kotoq tak sempat cuci b4 balik mesia dicurahi sisa-sisa mereka; dan juga ada yang terkorban dek tersangkut hanger. kan da cakap jangan masuk, sia-sia jer mati tak sempat sembelih. terpaksa la gali tanah sekangkang kera belakang rumah untuk menyemadikan jasad mereka. lepas tu, barulah dapat membersihkan hasil tinggalan khazanah mereka dan membetulkan jaring branda. kalau masuk lagi, aku sembelih gantung kat branda buat pengajaran kpd mereka yang masih hidup.

tu baru cerita siang, malam pula dari maghrib sampai ke isyak bincang nak masak apa, sedar-sedar pukul 2200 perut da lapaq gileq dah nih. nak ajak kohai makan sushi, dah tutup. so, macam biasa-ambik duit pergi joiful. tambahan pula, senpai da nak balik esok paginya, maka masa berlalu sangat pantas. 0230 tinggal kami saja yang sanggup gelak ketawa macam tak reti balik. ok la. balik tido kejap.

harini- 31-3-2014; bangun subuh, tuka baju sbb bau rokok, lari-lari anak pergi surau. bina stamina orang kata (dah lewat da sebenarnya, kang tak pasal-pasal kena pelengkung orang da tunggu lama). pas subuh, mandi. mandi pagi kan menyegarkan badan, tak macam orang tu ketiak da berpeluh baru nak mandi, no good-no good. hensem-hensem sikit, sikat rambut ikal mayang nih pergi hantar satu-satunya senpai yang bfg tahun ni. sedih kan beliau? sedih doh. kitorang tak boleh sedih, kalau ktorang sedih beliau lagi sedih. takde geng nak borak dalam flight, kang layan air mata lak hihi

balik dari hantar senpai kesayangan kami, nak tidur memang tak dapat la. sensei hantar emel kata kohai nak masuk lab. dengan semangat baru sebagai student tahun 1, pukul 1045 kayuh basikal pergi lab, lapor diri dekat sensei. pastu sensei suruh emel kohai-kohai nih. laaaaa, aku ingatkan diorang da kontek sensei, manja gila nak senpai kontek dulu. kitorang dulu.........haish tak payah la cite, panjaaaang. setelah berbalas-balas emel yang memang sengaja aku lambat reply, akhirnya mereka nak datang esok petang. tak apalah, buat-buat rajin kemas meja, susun-susun sikit, buang sampah, dan baca paper. buang tebiat. tak tahan lama, dah la ngantuk baca tak masuk tersenguk-senguk. tu yang mengarut dekat sini akhirnya, senpai pon da balik, aku pon nak mengundur diri.

terima kasih kerana membaca bacaan ilmiah ini. semoga apa yang kita baca, dapat diamalkan dan disampai-sampaikan kepada mereka yang tiada dalam majlis ini. tangguh majlis dengan tasbih kafarah dan suratulAsr.

p/s: minta maap kalau ada silap-kata. nak cerita lain, tak sangka intro saja da 15 minit. so baik balik umah, tolong kohai masak. boleh la dinobatkan sebagai abam terbanyak-songeh. hoyeeaah~

saya nak balik mesia, nak ikut?

Alhamdulillah tsuma alhamdulillah;
berakhirlah perjalanan 4 tahun. nak kata berakhir, takda lah berakhir nya. melainkan kematian tu pengakhiran dunia ini hihi

perkara yang tak disangka, rupa2nya hapyo/presentation FYP hanya sensei2 jer boleh tengok. munkin diaorang taknak kitorang spot soalan diorang kot hahaha

takda lah bagus sangat present, akibat tengok bola kot hihi
soalan sensei memang soalan yang aku da agak, cuma, level dia up lagi la. gila berpeluh na jawab.

maa
終わってマジすっきり

pasni balik mesia, lebih kurang sebulan.
sapa nak masuk meminang, sangat-sangat dialukan. umur pon makin menua..

ok
otsukaresamadeshita :)

Feb. 11th, 2014

semua orang mesti pernah rasa,
perasaan bila semua orang rasa lain dari kita.
a little bit ackward momment, tapi alhamdulillah bila ada orang yang benar2 kenal diri kita, dia akan coverkan mcm cerita itu tak pernah berlaku. dan ofkos la, kita sendiri pon kena berlapang dada, berbaik sangka yang sahabat kita tak ada niat pon nak wat kita begitu.
insyaAllah berlapang dada tu sangat indah, sebab syaitan dah tak ada ruang nak cucuk hati kita. syaitan la yang buat kita marah, bengang rasa nak maki. setuju?

"nko taknak bawak makbapak ko mai jepun ka?boleh tengok ko sotsu(grad) nanti"
satu perbualan bersahaja sambil menunggu awek jepun bawakan makanan yang kitorang order.

"aku tak cukup bajet la"

"loh, pakai la duit makbapak, diorang kan banyak duit"

"..."

ackward moment segelas jus epal.

betul juga ckp sahabat ni. orang mesia ramai jer yang banyak duit. nak sebut kaya, tapi kaya tu subjektif. haritu bila ada geng2 mesia, student lagi, mai melancong jepun, mende yang pertama aku terfikir, "banyak duit diorang. besnya jln2"

oh, aku tak kesah pon orang yang banyak duit nak buat apa dengan duit mereka, sbb tu duit meraka. cuma aku kasihan kpd mereka yang duduk mesia bayar yuran sekolah pakai syiling, jalan kaki pergi kerja sbb minyak motor tak mampu isi, makan insyaAllah semua orang makan yang terbaik boleh dapat, sebab makanan itu pon subjektif.

dan aku tak kata pon, "kalau ada duit lebih sila bagi org lain."

entah la..
aku pon tak tahu apa aku nak ngarutkan sebenarnya.
fikir orang lain kot ek, jangan la kita rasa kita bahagia bila ada lamborghini, kita nak suruh orang lain beli lamborg juga.

so fikirla sendiri, cuba la pakai kasut org lain, baru kita tahu betapa rabak, busuk, dan luncai yer kasut kawan kita tersebut.

tamat

p/s:thesis da hantar, tunggu nak present. dan bercuti. funahashi-san pon da halau suh balik cpt2. mesti dia tahu aku tak hantar ag surat jpa. ahahaha

semua orang ada masalah duit ;)

ada satu video bercerita tentang masalah kewangan zaman sekarang. munkin sebab aku selalu tonton "video pelik2" kat uTube, video ni pon terkeluar as recomendation. kalau belum tonton, boleh la tonton dahulu.ahaha. aku sertakan sekali link youtube yer.aku ada point-point yang aku rasa sangant best dan teruja nak tulis sekarang. tapi; kalau orang tak tengok lagi, orang takkan dapat faham apa yang aku nak sampaikan,
jadi biarkan masa berlalu, dan aku pon lapang sikit untuk menaip.

nota kaki:

  1. serius penat taip nihongo panjang-panjang. berpinar mata wei. berpinar~

  2. kalau nak pinjam duit, boleh jer bgtahu. teisuryo 100% ahaha

kotak kehidupan

Selamat tahun baru 2014 semua.
"wow lajunya masa berlalu. sedar-sedar da 2014.. HOMAIGOD!! apa yang aku buat selama nih??!" <-- tipikal kan? bila dah berlalu baru terasa kepentingan yer haiz~

tahun baru ni, kita wat stail baru sikit la. jom sama2 lukis. kalau rajin ambil lah pen atau pensil, kita lukis sama-sama ;)

1. lukis sebuah segi empat. tak kisah la segi empat sama ke segi empat tak sama ke. ikut la suka masing-masing.

2. lukis satu garisan (horizontal line) dari satu sisi(side) ke satu side lagi. buat panjang-panjang sampai tembus kotak tu. sepanjang yang kita suka ;)

3. kemudian, dekat line bawah kotak tu, buat line pendek-pendek, menuju ke horizontal line tadi, tapi jangan sampai sentuh line tengah tadi. faham ke ek? hahaha

rasa macam susah paham je, aku bagi gambar macam mana lukisan yang aku nak korang lukis. kalau jadi lebih kurang camni, alhamdulillah. tapi kalau tak jadi, maap la sebab tak reti bagi arahan. sila buat sampai jadi macam gambar kat bawah ni hihi


kotak
bermulalah apa yang aku nak cerita.
1. kotak itu ibarat hayat/nyawa/ajal kita di muka bumi ini
2. garisan panjang yang tengah-tengah tu kita punya angan-angan. makin panjang line kita garis, makin panjang angan-angan kita hihi
3. garisan pendek-pendek itu adalah kehidupan kita; perkara-perkara yang akan kita hadapi. sama ada perkara yang bahagia atau sengsara. dan, munkin salah satu faktor kematian kita. kalau kita terlepas yang ini, munkin kita akan terkena yang itu.

bukan aku yang merekaCipta lukisan kotak ini. baca sebuah buku, dia ceritakan pasal sebuah hadis yang diceritakan oleh Abdullah ibn Mas'ud. tapi dalam buku tu hanya boleh bayangkan, tak tahu macam mana sebenarnya lukisan yang dilukis oleh Rasulullah saw kepada para sahabat r.ahum. rupanya, dalam riyadussolihin ada dilukiskan kotak ni ;) Allahu Allah

Dari Ibnu Mas'ud r.a. katanya: "Nabi s.a.w. menggariskan suatu garis berbentuk
persegi empat dan menggariskan lagi suatu garis di tengah-tengahnya yang keluar dari
kalangan persegi empat tadi, juga menggariskan lagi beberapa garis kecil-kecil yang menuju
ke arah garis di tengah-tengah itu dan keluar dari arah tepinya yang tengah, lalu beliau s.a.w.
bersabda:
"Ini adalah manusia dan ini adalah ajalnya meliputi diri manusia tadi,atau memang
telah meliputinya. Garis yang keluar dari kalangan ini adalah angan-angannya, sedang garisgaris
kecil-kecil ini adalah barang-barang baru yang mendatanginya - yakni apa-apa yang
dapat ia ambil dari keduniaan, berupa kebaikan atau keburukan. Jikalau ia terluput dari yang
ini - yakni bencana yang satu, tentu ia terkena oleh yang ini - bencana yang lainnya - dan
jikalau ia terluput dari yang ini - bencana yang satunya lagi, maka ia tentu akan terkena oleh
yang ini - bencana yang lainnya pula."
(Riwayat Bukhari)
rujukan:hadis 575 dalam kitab riyadusolihin karangan imam nawawi rah


rasanya, tak perlu dah nak tambah apa-apa, semoga ia menjadi renungan kita dalam merancang perjalanan kita tahun 2014 dan tahun-tahun mendatang.
hadis ini bukan menyuruh kita untuk tidak merancang perjlanan hari-hari mendatang, tetapi supaya sentiasa meletakkan "mati" dalam planat kehidupan kita agar kita tidak terlalu asyik merancang atau kata lainnya, angan-angan kosong.

ok. itu sahaja.

sungguh ironi

betul ke bahasa tu? ironic:ironi? ahaha haha abaikan, anggap betul lah apa yang aku nak tulis.

hidup sebagai seorang bujang yang masih menunggu bidadari dunia datang melamar memang mencabar. makan pon berdating kan monitor pc 24" ni. apalah naseb haha

untuk isi masa makan yang agak sunyi sepi, tangan ni biasa akan baca news, artikel dan apa2 saja yang terlintas di kepala. macam haritu kat tv jepun ada berita pasal "malala", pas tengok tu terus cari kat tenet pasal minah ni. tapi, sebab dari internet, so sumber nya kurang boleh dipercayai. kena tapis-tapis dan fikir sendiri.

sarapan tadi, google pasal nepal-->pastu terfikir pasal GDP(aku pon tak paham sgt sbnrnya)-->terasa nak cari negara termiskin kat dunia nih. lalu jumpa la senarai ini.
dan, kemudian tertarik la pulak dengan artikel "5 richest Holy Men"

impresi pertama aku,
apahal orang-orang "mulia" ni boleh kaya dengan guna "agama", sedangkan mereka hidup di negara yang miskin, dikelilingi juga negara-negara yang miskin. "diorang mesti songlap abes ni..."

impresi kedua aku.
teringat kisah salaman al-farisi, ketika beliau diSyam, di bawah jagaan seorang paderi ini. beliau sendiri yang membongkarkan rahsia seorang paderi ni songlap duit sedekah. "ooh. aku da agak da, nilah dia orang yang menjual akhirat untuk dunia......."

impresi ketiga aku,
nampak sangat la agama selain islam ni salah, tengok la camne diorang ni buat kat orang2 yang percaya dengan ajaran yang diorang sampaikan. "haisss rosak2..."

turning impresi pertama aku;
Eh, tapi pak-pak arab tu semua kaya2 bangat, tengok lah UAE, king saudi, dan sebangsa ngn diorang. hidup kaya-raya, kereta takyah cerita, rumah, tanah bini fulawei gila gaban la bai. tapi negara-negara arab sekitar mereka pon miskin dan susah jugak. plestin, syria, libya, mesir, afghan... "err. diorang bukan Islam kot, islam tak ajar kumpul harta banyak2, tak tolong orang susah...."

turning impresi kedua aku,
teringat zaman empayar abasiyah; bagaimana harta-harta yang banyak itu, tidak digunakan untuk kemaslahatan ummat, dan akhirnya tentera mongol datang, langgar empayar yang kaya-raya dan perasan mulia nih. "ni islam ni, bukan main2. tp bila akhirat dijual utk dunia .. sedeh sedeh..."

turning impresi ketiga aku,
Islam dah ajar yang terbaik, tapi tak semua Muslim itu nak ikut. "haisss rosak2..."

kesimpulan pagi jumaat;
kalau orang yang tidak beriman kepada hari akhirat, hari kebangkitan, hari penghisaban, hari segala-galanya akan dipertontonkan; sama jer semua.
manusia yang ada telinga, mata, akal, tetapi taknak guna ini semua untuk melihat, mendengar dan memahami tanda-tanda kebenaran sang Illahi, lebih teruk dari binatang. bukan aku yang kata, Allah yang bagi warning nih.
manusia yang diberi segala nikmat, harta, kekayaan, pangkat jawatan dan segala-galanya, tetapi mengingkari hari kebangkitan, syurga dan neraka, akan dihancurkan macam umat-umat terdahulu, kaum 'Ad, Samud, Firaun dan lain-lain. bukan aku yang kata, ada cerita dalam Quran tu ha.

Kesimpulan susulan;
benar-benar ke kita percayakan hari kebangkitan selepas mati, atau sekadar percaya di mulut bukan di hati apatah lagi dibuktikan dengan perbuatan?
Islam mengajar satu cara hidup yang sangat sempurna, agar manusia sentiasa merasakan apa yang diperbuatnya akan ada sikuensinya; baik dapat syurga, jahat ke neraka.
jadi, manusia akan strive until death to do the best. tak adalah, orang yang berkuasa menzalimi orang yang lemah dan sebagainya.
cantik kan sistem/pemikiran yang Allah/Islam nak sampaikan?

Manusia berusaha untuk mencipta solusi masalah dunia ini dengan kapatalisme, komunisme, hedonisme, sekulerisme dan pelbagai -isme yang lain yang hanya menambah masalah, bukan menyelesaikan. Ironi bukan?

p/s:
kurobara akan sotsu bulan 3 nanti, so atarimae/benda biasa la kan kata babaiNippon??
shuushi? di mana ada duit, di situ ada kurobara. 

Lagu Lama Nafas Baru

Selak2 muka buku, sambil makan tomyam malam-malam buta, selepas penat ngandap komputer satu hari suntuk dengan simulation bagai..
nah, Layan~~